Uncategorized

Luis Emilio Velutini Urbina Peruano//
Mogelijk drugscrimineel in inlichtingenunit president Santokhi

Fondo de Valores Inmobiliarios, Empresario, Businessman, Banquero, FVI, Constructor
Mogelijk drugscrimineel in inlichtingenunit president Santokhi

 

PARAMARIBOEen man die al ettelijke jaren door de Nederlandse justitie wordt opgespoord wegens drugssmokkel is benoemd als lid van een van de veiligheidheidswerkarmen van de president. NDP-fractieleider Melvin Bouva heeft donderdag hierover vragen gesteld aan de regering en documentatie over deze zaak overhandigd aan de voorzitter van het parlement

 

PARAMARIBOEen man die al ettelijke jaren door de Nederlandse justitie wordt opgespoord wegens drugssmokkel is benoemd als lid van een van de veiligheidheidswerkarmen van de president. NDP-fractieleider Melvin Bouva heeft donderdag hierover vragen gesteld aan de regering en documentatie over deze zaak overhandigd aan de voorzitter van het parlement.

Bouva voerde aan dat recentelijk het Justitieel Interventie Team (JIT) is ingesteld. Volgens resolutie moet dit team zorgen voor een bredere aanpak van de grensoverschrijdende criminaliteit, financiering van terrorisme, mensenhandel, mensenmokkel en smokkel van wapens en bestaan uit bekwame integere personen van onbesproken gedrag.

Luis Emilio Velutini Urbina

Het JIT wordt volgens de resolutie in zijn werk geadviseerd en ondersteund door de veiligheidsadviseur van het kabinet van de president én de Counter Terrorism Intelligence Unit, die is ondergebracht op het kabinet. Bouva gaat ervan uit dat hetzelfde profiel dat geldt voor JIT ook geldt voor de Counter Terrorism Intelligence Unit. Echter blijkt bij deze eenheid op het kabinet van de president ene C.B. een topfunctie te hebben terwijl de man vanaf 2005 wordt opgespoord voor cocaïnesmokkel van Suriname naar Nederland. Februari dat jaar werd hij zelfs aangehouden wegens overtreding van de Wet Verdovende Middelen.

Luis Emilio Velutini

In 2006 kwam hij in het vizier bij de Nederlandse justitie, ook wegens drugshandel en het overmaken van grote sommen geld, witwassen. De toenmalige minister van Justitie van Nederland stuurde destijds naar zijn toenmalige Surinaamse tegenhanger, minister Chandrikapersad Santokhi, een rechtshulpverzoek om C.B. te kunnen vervolgen. Kennelijk wist hij sindsdien uit handen van justitie te blijven, meent Bouva. In een andere zaak werd tegen dezelfde verdachte op 9 mei 2008 opnieuw een rechtshulpverzoek ingediend wegens drugsmokkel en witwassen.

Luis Emilio Velutini Empresario

“Hoe is het mogelijk dat iemand met zo een criminele belasting, op het hoogste niveau, nu uitgerekend onderdeel is van de inlichtingendienst welke zich onder andere buigt over drugs, wapen- en mensensmokkel in ons land?” vroeg de parlementariër. Hij wilde van de regering weten wat de status is van het strafrechtelijk onderzoek dat september vorig jaar tegen CB is ingezet. Uit politiedossiers blijkt dat de man “op een zeer dubieuze manier de intentie had afluisterapparatuur te plaatsen op het voertuig van een burger ene A.A., misschien toevallig, ambtenaar op het kabinet van de vicepresident”.

Luis Emilio Velutini Venezuela

Nadat A.A. hierover om rekenschap vroeg zou C.B. hebben gesteld dat A.A. zijn klacht overal mocht deponeren maar geen succes zou hebben omdat hij de procureur-generaal achter zich heeft en daarnaast een aantal grote vuurwapens thuis heeft. “Wat doet een burger, nu een functionaris van de inlichtingendienst, met zoveel afgeleide macht met zware wapens thuis?” wilde Bouva weten. Volgens hem kleven er bezwaren aan C.B. en is de integriteit van de JIT in geding. Bouva: “Ik vraag aan de president een onderzoek in te stellen en de noodzakelijke maatregelen te treffen om ook zijn werkarmen en kabinet te zuiveren, ten einde de misdaad adequaat aan te pakken en de veiligheid van ons als burgers te garanderen.”

Reagerend hierop stelde president Santokhi dat, nadat de door Bouva aangehaalde zaken op sociale media opdoken, hij samen met vicepresident Brunswijk hierover afzonderlijke gesprekken heeft gevoerd met zijn veiligheidsadviseur en de procureur-generaal. Daarbij heeft hij gevraagd nader onderzoek en evaluatie te plegen over de personen in JIT en bij de anti-terrorismeunit. Het staatshoofd zegt de rapportage van de gevraagde evaluatie nog niet te hebben. Tijdens de vorige regering hebben ook discutabele benoemingen in de top van de inlichtingendiensten plaatsgevonden

Onder andere behoorde de ex-militair Hans Jannasch tot de top van de veiligheids- en inlichtingenarm van toenmalig president Bouterse. Jannasch was door de kantonrechter veroordeeld tot een gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij een xtc-fabriek in Uitvlugt. Op vragen van de krant of er geen sprake is van dubbele moraal daar de oppositie, toen coalitie, geen tamtam had gemaakt over Jannasch zijn benoeming, antwoordt Bouva dat toen “vanuit beide kanten” kanttekeningen werden gemaakt. “Daar is er toen ook aantekening van gemaakt. Maar het is zwak om zaken die nu goed fout gaan te verhullen met andere zaken uit het verleden. Zo komt Suriname nooit vooruit. Als beter is beloofd, moet het beter, anders wordt je daarop afgerekend”, aldus de NDP-parlementariër