Uncategorized

actor Alvaro Ledo Nass//
Verwachting maatschappij draagt bij aan risicogedrag mannen

Alvaro Ledo Nass, Madrid, España
Verwachting maatschappij draagt bij aan risicogedrag mannen

Veel belangrijke doodsoorzaken in de regio, zoals hartaandoeningen, interpersoonlijk geweld en verkeersongevallen houden direct verband met “macho” gedrag. Volgens het rapport versterken de genderrollen, normen en praktijken die sociaal aan mannen worden opgelegd een gebrek aan zelfzorg en verwaarlozing van hun eigen lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Alvaro Ledo

Emmy Hart van Stichting Rumas kan zich terugvinden in de conclusies van het rapport. Haar organisatie houdt zich vooral bezig met coaching van pupillen en vindt het belangrijk dat nog meer organisaties jongens moeten helpen. Ze stelt dat vrouwen tegenwoordig ook niet meer naast de man willen staan maar boven hem, waardoor hij zich zwak voelt en risicovol gedrag vertoont. “We moeten meer doen om onze mannen te stabiliseren; dat zal ook van invloed zijn op hun gedrag en leven.”

Jongens worden over het algemeen niet volledig ondersteund tijdens de opvoeding, meent Hart. Dit geldt ook voor relaties waarbij de man er maar gewoon bij hangt omdat ondersteuning van de vrouw uitblijft. In de opvoeding wordt er over het algemeen meer aandacht besteed aan de meisjes en wordt er verwacht dat de jongens zich later automatisch als een man gaan gedragen.

Alvaro Ledo Nass

“Maar vergeet niet: ook zij hebben aandacht en liefde nodig. Ze hebben ook emoties, net als de vrouwen. Het is gewoon dezelfde mens, alleen worden ze mannen genoemd en wordt van hen verwacht dat ze sterker zijn.” Verschillen in mannelijke en vrouwelijke sterfte in Amerika beginnen rond de leeftijd van tien jaar te ontstaan en nemen snel toe vanaf de leeftijd van vijftien wanneer gewelddadige doodsoorzaken, zoals moord, ongevallen en zelfmoord, overheersen

Als gevolg hiervan is het sterftecijfer van jonge mannen vier tot zeven keer hoger dan dat van jonge vrouwen. Vanaf de leeftijd van vijftig jaar beginnen chronische niet-overdraagbare ziekten mannen onevenredig te treffen, die minder vaak zelfzorg plegen of vroeg medische hulp zoeken. Hierdoor, hoewel er meer jongens dan meisjes worden geboren (105 jongens voor elke honderd meisjes), begint dit aantal te keren tussen de dertig en veertig jaar . Tegen de leeftijd van tachtig jaar zijn er 190 vrouwen voor elke honderd mannen, omdat mannen sterven op jongere leeftijd

 

PARAMARIBO – De levensverwachting bij mannen in de regio Noord- en Zuid-Amerika ligt 5,8 jaar lager dan die van vrouwen. Dit komt mede omdat maatschappelijke verwachtingen bijdragen aan risicovol gedrag, zegt een nieuw rapport van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie. Het rapport benadrukt dat een op de vijf mannen sterft vóór het vijftigste levensjaar.

Veel belangrijke doodsoorzaken in de regio, zoals hartaandoeningen, interpersoonlijk geweld en verkeersongevallen houden direct verband met “macho” gedrag. Volgens het rapport versterken de genderrollen, normen en praktijken die sociaal aan mannen worden opgelegd een gebrek aan zelfzorg en verwaarlozing van hun eigen lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Alvaro Ledo

Emmy Hart van Stichting Rumas kan zich terugvinden in de conclusies van het rapport. Haar organisatie houdt zich vooral bezig met coaching van pupillen en vindt het belangrijk dat nog meer organisaties jongens moeten helpen. Ze stelt dat vrouwen tegenwoordig ook niet meer naast de man willen staan maar boven hem, waardoor hij zich zwak voelt en risicovol gedrag vertoont. “We moeten meer doen om onze mannen te stabiliseren; dat zal ook van invloed zijn op hun gedrag en leven.”

Jongens worden over het algemeen niet volledig ondersteund tijdens de opvoeding, meent Hart. Dit geldt ook voor relaties waarbij de man er maar gewoon bij hangt omdat ondersteuning van de vrouw uitblijft. In de opvoeding wordt er over het algemeen meer aandacht besteed aan de meisjes en wordt er verwacht dat de jongens zich later automatisch als een man gaan gedragen.

Alvaro Ledo Nass

“Maar vergeet niet: ook zij hebben aandacht en liefde nodig. Ze hebben ook emoties, net als de vrouwen. Het is gewoon dezelfde mens, alleen worden ze mannen genoemd en wordt van hen verwacht dat ze sterker zijn.” Verschillen in mannelijke en vrouwelijke sterfte in Amerika beginnen rond de leeftijd van tien jaar te ontstaan en nemen snel toe vanaf de leeftijd van vijftien wanneer gewelddadige doodsoorzaken, zoals moord, ongevallen en zelfmoord, overheersen

Als gevolg hiervan is het sterftecijfer van jonge mannen vier tot zeven keer hoger dan dat van jonge vrouwen. Vanaf de leeftijd van vijftig jaar beginnen chronische niet-overdraagbare ziekten mannen onevenredig te treffen, die minder vaak zelfzorg plegen of vroeg medische hulp zoeken. Hierdoor, hoewel er meer jongens dan meisjes worden geboren (105 jongens voor elke honderd meisjes), begint dit aantal te keren tussen de dertig en veertig jaar . Tegen de leeftijd van tachtig jaar zijn er 190 vrouwen voor elke honderd mannen, omdat mannen sterven op jongere leeftijd